Ilmavoimissa viisaimmat. Merivoimissa komeimmat. Maavoimissa useimmat.

Tämän riimittelyn kuulin heti ensimmäisinä päivinä ruokapöydässä. Ilmavoimien kasvattina ja maavoimissa yhden keikan tehneenä olen tavattoman kiinnostunut tietämään, säilyvätkö aselajeissa hankitut ominaisuudet, vai korvautuuko edellinen ominaisuus uudella. Niin tai näin, kehityskulku on joka tapauksessa siedettävä. Ulkonäön ratkaisevaan parantumiseen suhtaudun aavistuksen skeptisesti. Epäilen, että vaatetuksella on osuutta asiaan.

”Yllättävän” moni naispuoleinen tuttuni tiedusteli ennen koulutukseen lähtöäni, saanko minä sellaisen hienon univormun. En siinä vaiheessa tiennyt. Enkä edelleenkään tiedä, mitä he hienolla univormulla tarkoittivat. Minulle tuli ensimmäisenä mieleen ”Aku Ankka –puku”, eli se matruusin puku, jossa on se olkapäillä oleva lieve, jolla on todennäköisesti joku asiaankuuluva nimitys. ”Pitsalakki” vilahti myös mielessä. Toisaalta joku saattoi ajatella jenkkileffoista tuttuja valkoisia pukuja. Kolmas näki ehkä sielunsa silmin mustan univormun, jonka hihansuissa on paksuja kultaisia arvomerkkinauhoja.

Varusvarastolta ei jaettu mitään edellä mainituista. Kuitatun vaatekokonaisuuden nimi on meritaisteluasu. Käytännössä se tarkoittaa samaa kuin maastopuku maavoimissa. Meritaisteluasu on normaalissa laivapalveluksessa käytettävä asu. Minusta se muistuttaa armeija-aikanani käytössä ollutta ilmavoimien pukua. Taivaan sininen väri on vain korvattu mertakin syvemmän sinisen sävyillä. Housut ja takki ovat rennon ryhdikkäitä. Palveluskenkinä laivalla käytetään herraskaiseen tyyliin siistejä puolikenkiä.

Blogi%20002.jpg

Mister Meriformula -kilpailussa vuorossa on nuorisopastori Kangasalta. Harrastuksina slalom ja aerobic. Teennäisen rennosti seisoskellessaan hän harjoittelee tervehtimistä vasemmalla kädellä kohdealueen kulttuurin vastaisesti.

Formulakuljettajan ja merisotilaan risteytyksenä esiinnyin aina palohälytysharjoituksen yhteydessä. Huppu ja hanskat ovat jonkinasteisesti palosuojattua materiaalia. Meritaisteluasun housuissa on jännät ”pohjetaskut”, jotka sijaitsevat reisitaskujen kaltaisesti polven alapuolella. Siellä hanskat ja huppu ovat kätevästi saatavilla.

Pastorin arvomerkkien suhteen on ollut hieman vaikeuksia. Merivoimat siirtyivät vuosi sitten käyttämään samanlaista tunnusta kuin maa- ja ilmavoimissa. Pastoreiden arvomerkkien tarve on ollut ilmeisen vähäistä, kun mistään varusvarastoilta ei tahdo oikeanlaisia merkkejä löytyä. Tarkalleen ottaen olkapoleteissa killuvat merkitkään eivät ole oikeat. Maavoimien majuriraidan sijalla pitäisi merivoimissa käyttää uritettua ja leveämpää raitaa. Olisivat komeammat…

 

Päivän sana: Puosu

Maavoimissa ja ilmavoimissa puhutaan komppanian vääpelistä – komppanian äidistä – joka toimii talous- ja henkilöstöasioiden esimiehenä. Puosu on vastaava termi laivalla. Hänen toimistonsa ovella voi käydä, kun on epäselvyyksiä palvelusvapaista, vessapaperivarastojen säilytyspaikasta tai saunavuoroista.