Armeija ei varmaan koskaan lähde minnekään ilman urheilumahdollisuuksia. Sotilaalla täytyy olla riittävän hyvä kunto, jotta jaksaa pysyä menossa mukana. Siitä kertonee pääsyvaatimusten ehdoton cooper-testin raja. Laivalla roomalaisten terve sielu terveessä ruumiissa -periaate on toimiva. Ahtaus ja keinutus pitävät sekä psyykkeen että fysiikan vähän normaalia kovemmalla koetuksella. Urheilu on hyvä mielen virkistäjä.

Laivallamme on olosuhteisiin nähden hyvät liikuntamahdollisuudet. Lenkkipolkuja tänne ei ole mahdollista tehdä, joten liikunta keskittyy sisätiloihin. Tänään tosin selvitin sen, että Pohjanmaan matkavauhti on riittävän suuri vesihiihtoon. En silti edes welfare-upseerin tehtävässä aio esittää kyseistä harrastusmahdollisuutta päällikölle tai förstille. Epäilen, että yleinen palvelusohjesääntö ei tunne tällaista yksittäisen taistelijan etenemismuotoa. Raitis ulkoilma ja liikunta pitää siis nauttia toisistaan erotettuna.

Punttisalillamme on kaksi erillistä osastoa. Kaikilla hienolla saleilla on näet eri tarkoituksiin sovitettuja huoneita. Laivan vasemmalla sivustalla ovat aerobiseen liikuntaan sopivat vempeleet: soutulaitteet, kuntopyörät ja crosstrainerit. Pyöräilyä en ole kokeillut kovemmassa kelissä. En siis tiedä, millaiselta kaarreajolta se vaikuttaisi. Soutulaite on aallokossa tavallaan omimmillaan. On se silti vähän hullun tuntuista, jos kovasti keikuttaa.

Blogi%20031.jpg

Tänään pistin televisioon pyörimään Max Payne -leffan. Kun olin soutanut verkkaiseen tahtiin 11,5 km, oli vasta tunti elokuvasta mennyt. Oli pakko polkea kuntopyörää vielä puoli tuntia, jotta näki loppuratkaisut. Onneksi ei ollut Green Mile. Kolmessa tunnissa olisi pastori niistetty jo aika kuivaksi. (Minun majoituskonttini on juuri tuo, jonka seinään televisio on kiinnitetty.)

Laivan oikealla sivustalla löytyy juoksumatto, kuntopiirivälineet sekä tietysti painot. Voimaharjoittelussa laivan liikehtiminen on otettava tarkoin huomioon. Jos laiva keikkuu kovasti, ei kannata yrittää uusia ennätyksiä. Yhtäkkiä saattaa huomata, että isot painot ovatkin ihan väärässä asennossa, eikä voima riitä niitä enää käsittelemään. Kovassa kelissä on käytettävä pieniä painoja ja pitkiä sarjoja. Leuanvedossa keinumista voi kuitenkin käyttää hyväkseen. Oikealla ajoituksella heilahdukset keventävät suoritusta, jolloin voi kuvitella olevansa itseään parempi voimailija.

Blogi%20032.jpg

Saijalle ja Mikolle terveisiä! Kyllä kotikontujen Kuntokeskus Linja sentään näyttävä sali on, enkä sitä maissa ollessani pois vaihtaisi. On tässä silti jotain miehekästä.

Lämpötilat ovat olleet treenaamista ajatellen hyvät. Kuntopyörällä polkiessa tosin joutuu parinkymmenen minuutin jälkeen kuivailemaan isot hikilammikot kahvojen kohdalta, kun käsivarsia pitkin on vesi juossut noroina lattialle. Saa nähdä, kuinka veteläksi Afrikan kovat lämpötilat treenaajat vetävät.

Blogi%20033.jpg

Punttisalin suhteen on merikelpoisuusvarmistukset tehtävä erityisellä huolella. Treenaaminen muodostuu yhtäkkiä melkoiseksi taisteluharjoitukseksi, jos painot alkavat rullailla jaloissa.

 

Päivän sana: Merijalka

Merijalan kasvattaminen tarkoittaa merenkäyntiin totuttelua. Moni miehistömme jäsenistä on ollut tyytyväinen siihen, että Itämerellä on ollut tähän mennessä reissumme kovimmat aallot. Se valmensi elimistöä hyvin merielämään. Nykyisellään pieni keikutus tuntuu lähes tyyneltä.