Olen lupaillut lisätä valokuvia joihinkin kirjoituksiin, joissa kuvia ei vielä ole. Tähän päiväkirjamerkintään niitä ei ole luvassa. Laivalla on luonnollisestikin paikkoja, joita ei saa kuvata, eikä niistä voi laverrella muutenkaan mitä sattuu. Koska olen kirjoittanut aluksen eri toimialojen työntekijöistä, tasapuolisuuden vuoksi mainitsen, että meillä on myös taistelukeskuksen porukka. Operatiivisen varovaisuuteni takia ylimalkaisuus vain alkaa hipoa jo ennätyslukemia.

Taistelukeskus on siis huolellisesti varjeltu soppi. Oven ukaasit varoittavat asiatonta kulkijaa. Minullakaan ei ole sinne sopivaa kulkukorttia. Vaikka pappina olen kaikkia aluksen merisotilaita varten, lähtökohta on, että voin kohdata taistelukeskuksessa työskenteleviä sitten, kun he tulevat vahtivuorostaan pois. Käytännössä asia ei tietysti ole niin tiukka. Minä olen vaivannut sisällä työskenteleviä koputtelemalla oveen muun muassa printtaustarpeiden vuoksi, kun muualla laivassa oikeanlaisten papereiden tulostaminen ei ole onnistunut. Joskus olen myöhäisillan hiljaisempina tunteina istunut kyselemässä, mitä kukin siellä tekee. Joka tapauksessa itselläni ei kulkulupia paikkaan ole, joten sisään päästäkseen pitää nöyrästi kolkuttaa. Vihoviimeinen virhe olisi yrittää sisään kameran kanssa. Kauniissa kaaressa lentäisin pihalle

Taistelukeskuksen henkilökunta pitää yllä kaikkea sellaista tietoa, jota sotalaiva tarvitsee. Paikka on täynnä kaikenlaista monitoria, tutkan näyttöä ja muuta härpäkettä on, joista minä en juurikaan mitään ymmärrä. Niistä saadaan operaation suorittamiseksi tarvittavaa tietoa. Vaikka kyseessä on ikkunaton koppi, taistelukeskuksen kavereilla on enemmän silmiä, korvia ja tietoa kuin joukkueellisella laivan laidalla tähystäviä merimiehiä. Taistelukeskus tietää kaiken ja johtaa laivaa.

Tai no... yksi laite siellä on, josta minäkin jotain ymmärrän: pesukone. Tosin vaatteita siihen masiinaan ei ole tarkoitus tunkea. Pesukone tarkoittaa tietokonetta, joka ei ole kiinni missään verkossa – ei laivan sisäisissä eikä internetissä. Se on siis 100% varmasti viruksista vapaa kone. Ennen kuin muistitikkua saa laittaa kiinni mihinkään verkossa olevaan koneeseen, se on pestävä tällä pesukoneella.

 

Päivän sana: Puhti

Tavallisesti laivan kiinnitysköysi tulee laivasta ja kiinnittyy laiturin pollariin. Puhti tarkoittaa köyttä, joka tulee laivasta, kiertää pollarin ja palaa takaisin laivaan. Tällaisen köyden käyttämisen etu on muun muassa siinä, että viimeinen köysi voidaan irrottaa laiturista, vaikka koko miehistö olisi jo laivassa, eikä laiturilla ole yhtään satamatyöntekijää.