Laivaston perinteet ovat muodossa tai toisessa olleet koko reissun ajan mielenkiintoni kohde. On ehkä liioiteltua sanoa, että niissä kiteytyisi jotain merenkulun syvimmästä olemuksesta, mutta ne tuovat ainakin hyvin vahvan ominaisleiman. Ties mistä historian syövereistä juontavat perinteet näyttävät yhdistävän merimiehiä ympäri maailman.

Suezin läpi purjehtimisen merkiksi yksi laivan klyysseistä on tapana maalata keltaiseksi. En selvästikään ole vielä ymmärtänyt perinteiden vahvaa asemaa, kun yllätyin siitä tavasta, jolla se tehtiin. Miehistö oli koottu käskynjakoon peräkannelle. Yhtäkkiä paikalle asteli Egyptin faarao Ramses II lakeijoineen. Päällikkö ilmoitti joukon sotilaallisesti mutta nöyrästi, ja pyysi lupaa maalata laivaan Suezin alueen hallitsijan merkki. Suuri faarao oli noussut ilmeisesti ihan oikealla jalalla, kun ilman sen suurempia uhrauksia lupa heltisi. Sotalaivan rauhanomainen käyttäytyminen oli tainnut tehdä häneen vaikutuksen. Päälliköstä alkaen koko miehistö kävi sipaisemassa laivan perässä sijaitsevaan klyyssiin keltaista väriä.

Blogi%20044.jpg

Itse Ramses kävi kobra-figuurilla koristellusa päähineessään myös maalausjonossa. Lakeija odottaa vuoroaan papyruskääröineen.

Minuun on tehnyt vaikutuksen se paneutuneisuus, joka näissä seremonioissa näkyy. Ihan hyvin näyttävät perinteet olisivat voineet kutistua rutinoituneiksi tavoiksi. Päällikkö voisi todeta ohimennen puosulle, että taisipa se Suez mennä ohi, niin käypä tuossa joutessasi maalaamassa yksi klyyssi keltaiseksi. Sen sijaan taitava puosumme on väsännyt teatteritasoisia pukineita, perinteiden taitajat laatineet hienoja käsikirjoituksia ja puheita sekä kokit pistäneet aina jotain hyvää tarjolle. Tai no … Hoburgin kasteessa syötävä ei ollut kyllä hyvää, mutta se ei ollutkaan kokkien tekosia.

Blogi%20027.jpg

Jään vain arvailemaan, mitä kaikkea on tapahtunut, kun keulassa oleva klyyssi on saanut sinisen värin napapiirin ylityksen merkiksi. Liekö laivalla vieraillut pakkasukko, joulupukki vai jääkarhu?

 

Päivän sana: Merimaili

Matkat ja etäisyydet ilmoitetaan laivalla aina maileina eli meripeninkulmina. Maili tarkoittaa puhekielessä merimailia, vaikka meri sanaa ei aina mainitakaan. Virhe ei toki ole iso, vaikka ajattelisi mailin ja merimailin synonyymeinä. Maili on 1609 m. Merimaili 1852 m.