Asun äänekkäässä talossa. Siinä on moottori. Täällä ei ole koskaan hiljaista.

Kuvilla on suhteellisen helppo kertoa, miltä laivassa näyttää. Sanoilla voi kohtalaisesti välittää tunnelmia, millaista on tehdä käytännön asioita. Kokonaisvaltaisen käsityksen saamiseksi pitäisi pystyä haistelemaan eri paikkojen ominaistuoksua ja kuulemaan äänimaailma, jonka keskellä elää. Sen kuvaaminen on vaikeaa. Saatuani ajatuksen äänien raportoimisesta olen yrittänyt kuulostella, mitä täällä oikein on. Pitää keksiä rinnastuksia muualta tuttuihin ääniin, mutta ei sekään helppoa ole. Yritän.

Kaiken taustamattona soi koko ajan tasainen koneiden jylinä. Iso moottori on iso moottori, eikä se vingu milloinkaan kuin naapurin pojan viritetty mopo. Hitaasti ajettaessa ääni muistuttaa leppoisasti tyhjäkäynnillä louskuttavaa traktoria. Kovemmilla kierroksilla kuulokuva on suunnilleen sama kuin kotisohvalla Aku Ankkaa lukiessa, kun isä pilkkoi ulkona traktorin halkaisukoneella pöllejä niin, että traktorin kierroksia oli aavistuksen nostettu. Rauhallinen mutta voimakas ääni ei tule koskaan suoraan. Se suodattuu aina seinien läpi, eikä suuntaa voi paikallistaa. Se kaikuu kaikkialla.

Konehuoneessa ja konetta lähinnä olevissa skansseissa ääni on toisinaan kova. Mitä ylemmäs noustaan, sitä vaimeammaksi ääni käy. Ylemmillä kansilla ääntä tuskin kuulee, kun ajetaan vain toisella moottorilla. Sen vain aistii matalana murinana. Tärinän tuntee, kun laskee kämmenet pöydälle. Muutokset sen sijaan huomaa heti. Jopa minun kokemuksellani havahtuu, kun kierrokset yhtäkkiä laskevat laivan hidastaessa vauhtiaan.

Moottorin perusääntä säestävät useat eri äänet. Raskaiden ovien ja luukkujen jysähdykset tunkevat murinan läpi. Pikkuhiljaa alkaa erottaa toisistaan ovessa olevan pienen kahvan naksauksen ja ison kahvan narahduksen. Perinteisellä asunnon kahvalla varustetut vessojen ja konttien ovet kilahtavat ihan eri tavalla. Saranoiden kitinää ei voi luokitella. Se on ovikohtainen.

Suhinat, vinkumiset, sirinät ja kilinät voivat tulla mistä vain. Kontissani ilmastointi puhaltaa 10 cm paksusta putkesta. Se ei ole tuulen huminaa eikä pillin pihinää. Pikemminkin jotain samanlaista kuin simpukan kuorta kuunnellessa, mutta vähemmän sointia ja enemmän ilmaa. Seinän takana kuntosalilla soutajat kuulostavat aivan siltä, kuin imuroisivat lattiaa pitkin vedoin suuttimella, jossa ei ole harjaksia. Täysin satunnaiset tavarat kuten käsipyyhetelineet ja miinakannen ristikko-ovet resonoivat tietyillä kierroksilla laivan tärinässä. Se ei kuulu kauas, mutta käytävää astellessa erilaiset äänet osuvat korvaan vuorollaan. Nyt jostain kaukaisuudesta kuuluu vaimea ujellus, ikään kuin pyykkikone linkoaisi.

Runko pitää ääntä, jos kovasti jyskii. Keulan jysähdys aallon harjalta alas on kumea ja syvä. Meren voi silloin kuulla selvästi. Muuten maininkien ääni on vaisumpi. Keskilaivassa ja perässä sitä ei kuule ollenkaan. Aivan keulassa sijaitsevassa miehistösaunassa tuntui tänään, kuin lauteiden alla löisivät laineet. Lähtöpäivänä meri äänteli voimakkaasti muuallakin. Silloin jäät hankasivat kylkiä. Ääni oli villi. Kuin jotain raskasta muoviin käärittyä olisi vedetty karhealla nurmikolla.

Konehuoneen lähellä uikuttaa joskus joku vesilinnun kuuloinen. Musiikkitermeillä se voisi olla noin kvintin mittainen nopea glissando ylhäältä alas, joka toistuu tiheästi. Joku merkkiääni se on. Konemiehet eivät pidä siitä. Sammuttavat sen mahdollisimman pian.

Laivan ääniin tottuu tosi nopeasti. En minä niitä normaalisti tule ajatelleeksi tällä tavoin. Vain muutokset havaitsee. Jotkut vanhat skönärit kertovat, että reissun jälkeen on kotona laitettava imuri yöksi päälle, jotta saa unen. Erityisesti konemiehet heräävät helposti hiljaisuuteen. Vähän niin kuin perheen äiti, joka havahtuu, että joku on varmasti pahanteossa, jos lastenhuoneesta ei kuulu meteliä.

 

Päivän sana: Heilaaminen

Yhteydenotto radiolla tunnistamistarkoituksissa. Jos lähettyvillä liikkuu alus, josta halutaan saada tarkemmin tietoa, voidaan ottaa radiolla yhteyttä ja kysyä. Coctail-kutsuilla sama asia lienee small talkia ja koulun pihalla tutustumista. Heilastelu tavallaan muistuttaa etäisesti heilaamista.