Luin joskus ravintola-arvostelun paikoista, jotka Suomessa tarjosivat hyvin persoonallisia annoksia. En muista, mitä kaikkia eläimiä lista sisälsi, mutta keskimääräinen lopputulos oli, että mitä erikoisempaa sitä huonompaa. Nyt on tullut testattua krokotiilin lihaa. Kokemuksen ainoa positiivinen puoli on, että voin sanoa puraisseeni krokotiiliä. Maku oli mitäänsanomaton, koostumus järjettömän sitkeää ja jänteistä. Ruoka oli käsiteltävä kahdessa vaiheessa, niin kuin lehmät märehtiessään tekevät. Ero oli vain siinä, että ensimmäisessä vaiheessa ruoka ei mennyt mahaan, vaan liha pakkautui aluksi hampaiden väliin ja vasta hammastikun avulla sen sai kuljetettua ruuansulatuskanavaan.

Blogi%20100.jpg

Mombasan keskustan tuntumassa ollut krokotiilipuisto oli muilta osin hieno elämys. Puiston perimmäinen tarkoitus ei aivan selvinnyt. Turistien houkuttaminen oli tietysti prioriteetti numero yksi, mutta ilmeisesti krokotiilejä kasvatettiin juurikin ruokaa ja nahkan jatkojalostusta silmällä pitäen. Puistossa oli tuhansia matelijoita. Nämä veijarit ovat 3-5 vuoden ikäisiä.

Blogi%20100b.jpg

Krokotiili on ilmeisen hitaasti kasvava eläin. Nämä ovat vuoden ikäisiä. Tosi suloisen näköisiä, mutta hampaat taitavat olla terävät. Sen verran tarkka kasvattaja oli siitä, että hän ei laita poikasen päätä puistovieraan sormia kohti. Olivat kyllä tosi rauhallisia. Eivät hötkyilleet yhtään. Suurin vaara sormiaan ajatellen olisikin varmaan ollut itse tunkea sormia kuonon lähelle.

Blogi%20102.jpg

Maalla krokotiiliä pääsee juoksemalla karkuun, jos tietää oikeat askelkuviot. Viisi metriä vasemmalle viistoon, sitten viisi oikealle ja jälleen viisi vasemmalle. Tällä tavoin siksakkia juoksemalla kohtalaisen pieniaivoinen takaa-ajaja ei saa kiinni. Suoraan juostessa pitää olla nopea. Jos sen sijaan tippuu veteen tämän kaverin seuraksi, niin se on sitten siinä.

Krokotiili jäähdyttää itseään samalla tavalla kuin koira. Tuollainen panssari ei paljon kosteutta haihduta. Olikin hauska katsoa, miten muutaman metrin mittainen lisko nousi vedestä, pysähtyi, avasi suunsa ja jähmettyi siihen asentoon.

Blogi%20102b.jpg

Puiston vetonaula oli yli satavuotias ja 800-kiloinen ”Big Daddy”. Se pyydystettiin 1980-luvulla. Ennen kiinni jäämistään se oli ehtinyt tappaa viisi ihmistä. Puiston hurttia ja mustaa huumoria kuvastaa taustalla oleva kyltti: ”Lähettäkää lisää turisteja. Edelliset olivat maukkaita.”

Blogi%20104.jpg

Lisää kujeilua löytyi tästä ravintolan edessä olevasta altaasta. Hyppytornin alla oli kielto: ”Ei uimista tai sukeltamista tänään”.

Blogi%20104b.jpg

Hyppytornia käytettiin näytösluontoisessa krokotiilien ruokkimisessa. Normaalisti krokotiilit syövät kerran viikossa. Big Daddy syö perjantaisin. Sain sen käsityksen, että nämä ovat puiston nälkäisimmät krokotiilit. Niitä ei syötetä ihan niin runsaasti, jotta turisteilla on enemmän nähtävää syöttämisen aikana. Hyppytornista roikotetaan lihaa, joka katoaa vakuuttavasti parempiin suihin.

Blogi%20105.jpg

Puiston ohessa oli myös pieni hämähäkkien, kalojen ja kasvien osasto. Pari käärmettäkin löytyi. Suomessa ei krokotiilien nälkäisenä pitäminen tai kobrahäkin kolistelu vauhdikkaan eläimen esittelemiseksi onnistuisi. Täällä se ei ollut ihan niin justiinsa. Onneksi puistovahti ei sentään sohinut tätä pythonia millään haarukalla ennen kaulaan ripustamista.

 

Päivän sana: Viirikkö

Neljän aluksen osasto. Joissakin tapauksissa viirikköön riittää kaksi laivaa, mutta pääsääntöisesti viirikkö vastaa ilmavoimista minulle tuttua käsitettä parvi, johon kuuluu neljä lentokonetta.