Satamassa lippu nousee yhtä aikaa auringon kanssa ja laskee illan hämärtyessä. Itsekin olen ollut mukana, kun kuulutuslaitteet antavat merkin lipun nostamiseen, ja yhdessä taistelijaparin kanssa lasketaan lippu kokonaiset kaksi metriä korkeasta perän lipputangosta. Lippu on tärkeä symboli ja sitä tervehditään, kun astutaan laivaan sotilaspuvussa.

Suomen lipun tunnistan oikein hyvin, vaikka laivastossa löytyy leijonavaakunalla varustetun valtiolipun lisäksi muitakin variaatioita. Tosin niitä ei ole tällä reissulla tarvittu. Kohtalaisen hyvin tunnistan myös niiden maiden lippuja, jotka ovat komentosillan takana olevassa mastossa. Mutta sitten menee mahdottomaksi, jos yritän päästä selvyyteen kaikista niistä lipuista, jotka siinä joulukuusta muistuttavassa härvelissä liehuvat.

Blogi%20115.jpg

Pitkästä matkasta ja tyynellä kelillä on aika paha mennä sanomaan, mitä kaikkia viestejä tämä masto haluaa sanoa. Asian tunteva avustaja vinkkasi minulle, että vasemmalla puolella EU-lipun vieressä olevassa nostimessa on pystyssä neljä lippua O I M D, joka on Pohjanmaan radiotunnus.

Laivastossa lippuja ja viirejä on joka lähtöön. Jotkut kertovat laivasta tai päälliköstä. Toiset kertovat laivan statuksesta, esimerkiksi ilmoittavat, kun alusta tankataan. Kolmansilla annetaan viestejä muille aluksille jne. Jopa jokaiselle aakkoselle ja numerolle ovat omat lippunsa. Kirjaimen tai numeroarvon lisäksi niillä on joku viesti. Päällikkö kertoi, että kerran he olivat purjehtimassa, kun näkivät saaressa lipun W, jolla on myös merkitys: ”Tarvitsemme lääkärin apua”. Alus pysäytettiin ja veneellä lähetettiin joku katsomaan, mikä on hätänä. Laiturille käveli vastaan herra, joka iloisesti tervehti ja esittäytyi: ”Wickström”. Lippu poistui salosta, kun W-kirjaimen merkitys selvisi.

Jottei homma ole liian helppo, voidaan salkoon vetää erilaisia koode-viirejä, joka muuttavat kirjain- ja numerolippujen merkitykset erilaisiksi koodista riippuen. Tässä yksi koodisto esimerkiksi:

A   Sukeltaja
B   Lastaan, puran, kuljetan vaarallisia aineita
C   Kyllä
D   Pysykää loitolla, manoverivaikeuksia
E   Käännyn oikealle
F   Olen haaksirikossa, ota yhteys
G   Tarvitsemme luotsin
H   Meillä on luotsi
I   Käännyn vasemmalle
J   tulipalo, räjähdysvaara, Pysykää loitolla
K   Haluan viestiyhteyttä
L   Pysähdy heti
M   Emme liiku veden halki
N   Ei
O   Mies yli laidan
P   Satamassa kaikki alukselle
Q   Olen tartunnasta vapaa
R
S   Koneeni käyvät taakse
T
U   Kuljet kohti vaaraa
V   Tarvitsemme apua
W   Tarvitsemme lääkärin apua
X   Keskeytä työsi, tarkkaile viestejäni
Y   Ajelehdin ankkuroituna
Z   Tarvitsen hinaajaa

Tässä linkissä voi ihastella lippuja kuvina. Mukana myös numeroviirit.

Merkinantolippuja olen nähnyt käytettävän juhlaliputuksessa. Satamassa alus voidaan laittaa juhlavampaan kuntoon, jolloin keulasta ja perästä siltakannelle kulkevat vaijerit, joissa kaikki merkinantoliput ovat kiinnitettyinä. Pari lippua on juhlaliputuksesta jätetty pois, koska ne muistuttavat paljon valtioiden lippuja.

Blogi%20114.jpg

Jopa hartaushetkiä varten on oma lippu. Kun pidän kansihartautta, siltakannella liehuu numerolippu. Suomella ei ole suunniteltuna mitään erityistä rukouslippua, joten ohjeistus kuuluu, että hartaustilaisuuksien aikana käytetään numeroa 8.

 

Päivän sana: Ruotu

Aikaisemmin mainitsemani viirikkö tarkoittaa neljän aluksen ryhmää. Ruotu on puolet tästä, eli pari.