Helsingissä asuessani näin kahdenlaista merta: jäässä olevaa ja sulaa. Yleensä sulaa. Jäässä oleva meri oli valkoinen. Sula näytti enimmäkseen harmaalta. Kirkkaalla auringonpaisteella merikin oli toki kirkkaampi. Pilvisenä päivänä oli harvoin tarjolla syvän sinisiä sävyjä.

Afrikan rannikkoa purjehtiessa ei ole ollut liikaa pilvisiä päiviä. Vaikka mantereella jossain päin on sadekausi orastamassa, eivät pilvet yleensä aavalle asti yllä. Satamasta lähtiessä voi olla pilvistä, mutta pian aurinko taas paistaa, kun manner jää taakse. Se näkyy meressäkin. Harmaus katoaa.

Atlantin puolelle tultuamme tajusin ensimmäistä kertaa, että meri on vaihtanut väriään. Se oli syvän sininen. Erilaisia värejä on ollut tarjolla sen jälkeen, vaikken osaa niitä tarkasti analysoida. Pääsääntö lienee, että mitä syvempää, sitä sinisempää. Aaltojen suolaiset kuohut loistavat valkoisina tummaa taustaa vasten. Peräaallossa kuohut sekoittuvat ja vesi on vaaleampaa. Laivan perässä kulkee turkoosiin vivahtava vana.

Rannan läheisyydessä hienon hiekkaisten särkkien luona vesi on selvästi turkoosin värinen. Sitä en ole vielä selvittänyt, miksi joskus vedessä kulkee selvä raja tummansinisen ja turkoosin välillä. Ehkä niissä kohdissa vettä on niin vähän, että pohjan värit ja kasvillisuus piirtävät pintaan asti näkyvät viivat. Tai sitten syvyys vaihtelee juuri sen verran, että pinnassa vesi näyttää ratkaisevasti eri väriseltä.

Värien lisäksi aallot muuttavat maisemaa. Yksi hauskimmista ilmiöistä on silti vuorovesi. Sitä ei tietenkään voi tajuta merellä oltaessa. Satamassa sen huomaa. Yhdessä satamassa nappasin pari kuvaa eri aikaan päivästä. Niistä käy hyvin ilmi, miksi esimerkiksi laakongin pitää olla teknisesti korkeuden vaihteluihin soveltuva. Ihmettelen myös sitä, kuinka merimiehet osaavat mitoittaa köydet niin, että laivan liikkuminen ei aiheuta ongelmia.

Blogi%20111.jpg

Blogi%20112.jpg

En varmaankaan osunut kameroineni aivan vuorovesi-ilmiön ääripäihin, mutta silti kuvista huomaa, että päivän aikana laiva nousee ja laskee yllättävän paljon.

 

Päivän sanat: Vuoksi ja luode

Vuoksi on nousuvesi. Luode tarkoittaa laskuvettä.