Reissun aikana on ollut monenlaisia harjoituksia. Joskus tulipalo on jyllännyt keulan saunaosastossa. Toisinaan yli laidan lentänyttä taistelijaa on pelastettu. Onpa kylkeen tulleita vuotojakin tukittu. Jotta tositilanteisiin osattaisiin tarpeen vaatiessa tarttua oikeanlaisella vakavuudella, harjoituksista on pyritty tekemään aina vain todenmukaisempia. Viimeisimmissä paloharjoituksissa yksi konemies kävi vaivihkaa virittelemässä savupanoksen keittiöön tai miinakannen peräosaan. Harjoitus alkoi siitä, kun ensimmäinen taistelija sattui ihmettelemään savua ja tekemään palohälytyksen.

Blogi%20106.jpg

Melkoinen toimintaympäristö, jos savun lisäksi edessä odottaisivat oikeat liekit.

Jääkiekkoa pelanneelta kaverilta kuulin moton: ”Niin pelaat kuin treenaat”. Paloharjoituksissa ei vain kävellä paikasta toiseen kuvitellen, että jos tuolla palaisi, niin sitten minä tekisin näin ja tuo kaveri vetäisi letkua noin. Kaikki tehdään ihan oikeasti. Tai melkein. Ei täällä sisällä sentään sammutusvaahtoa ruiskuteta ympäriinsä. Mutta varusteet ovat savusukeltajilla päällä, tilannetta johdetaan niin kuin se oikeastikin tehdään ja väki on siellä, missä kuuluu. Erään harjoituksen yhteydessä en singahtanut omalle paikalleni upseerimessiin, vaan jäin tiedottajan ehdotuksesta ikuistamaan harjoituksia kameralla. Tuota pikaa kaiuttimista tuli kuulutus, jossa kerrottiin, mitä palon torjumiseksi on ryhdytty tekemään – ja että pastori ja tiedottaja ovat kateissa.

Blogi%20117.jpg

Näissä lämpötiloissa palontorjuntaan suunnitellut asut ovat varmasti riittävän lämpimät. Hiki päässä miehet asujaan riisuvat aina treenin päätteeksi.

Tänään oli todellinen monimaaliharjoitus. Alus oli joutunut taistelutilanteeseen. Kansilla ammuttiin konekivääreillä. Taistelun tiimellyksessä alus sai osuman ja syttyi tulipalo. Paloa sammutettaessa löydettiin pari loukkaantunutta. Pian löydettiin alukseen osunut räjähtämätön ampumatarvike, jota täytyi ryhtyä tekemään vaarattomaksi. Tehtävää riitti kiitettävästi joka lähtöön. Kummatkin laivan veneet olivat laskettuina vesille, aseet olivat miehitettyinä, pelastustoimia johtavilla kavereilla olivat kädet täynnä töitä ja radiopuhelimia. Lisäksi sammuttajat ja ensiapuryhmät singahtelivat oikeisiin paikkoihin. Täällä lääkintäkoulutuksen ohessa käytävässä ensiapukoulutuksessa jo varoiteltiinkin, että tulossa on realistisempia ensiapuharjoituksia.

Minulla ei ole mitään käsitystä harjoituksen kokonaiskuvasta. Olen edelleenkin sitä reserviporukkaa, joka tekee yksinkertaisia hommia, jos tarvitaan. Tänään oli letkujen vetoa ohjelmassa. Suureksi osaksi olin valvovan silmän alla luokassa tai messissä, niin että ei ainakaan minua tarvinnut alkaa etsiä. Harjoitus kuulemma meni hyvin, mutta toivottavasti taidot ovat täysin turhat, eikä niitä tarvitsisi koskaan käyttää. Erityisen iloinen olin messissä ja luokassa vallinneesta upeasta ilmapiiristä. Muutamana viime päivänä on tuntunut, että porukkamme on todellakin alkanut hitsautua yhteen.

 

Päivän sana: Springi

Yksi laivan kiinnitysköysistä. Springi lähtee laivasta perän puolelta ja kiinnittyy etuviistoon laituriin – tai keulan puolelta ja kiinnittyy takaviistoon laituriin. Asiasta tietävät sanoivat, että springi-köydet ovat tärkeimmät kiinnitysköydet, koska niiden varassa alusta voidaan parhaiten liikutella laiturissa oltaessa.