Istuskelin luokassa kuuntelemassa oppituntia, jonka varsinaiseen kohderyhmään en kuulunut. Ammatillisesta mielenkiinnosta kuitenkin halusin olla sitä seuraamassa. Tunti keskeytyi, kun kuulutus käski pastorin saapua peräkannelle. Normaaleista kuulutuksista poikkeavat ilmoitukset saavat aina ihmetystä aikaan. Ajankohta ei ollut aamunkoitto, eikä myöskään kivääriryhmää kuulutettu paikalle, joten mitään äärimmäisen epämieluisaa käsky ei enteillyt.

Yllätys oli varsin positiivinen. Peräkannella seisoi saksan liput hihoissaan ja ristit olkapäillä herra nimeltä M. Christ. Kyseessä oli edessämme laituriin kiinnittyneen saksalaisaluksen, Niedersachsenin, pappi. Viikkoa aikaisemmin olin oppinut, että portugalilaisessa Vasco da Gamassa ei ollut pappia, joten minulle oli jäänyt päälle ajatus, ettei muiden maiden merivoimissa pappeja ole laivoilla kovin yleisesti. Yhden otoksen perusteella yleistäminen on vaarallista, huomaan.

Kollega oli ollut Djiboutissa ja Atalanta-operaatiossa kokonaiset kaksi päivää. Sotilaiden kanssa elämisessä hän oli minua muutaman vuoden kokeneempi. Yllätyksestä toivuttuani huomasin uppoutuneeni keskusteluihin oikein kunnolla. Istuimme messissä varmaan 2-3 tuntia ja jaoimme kokemuksia operaatioista ja pastorin työstä.

Hengenheimolaisen tapaaminen on aina jotenkin sykähdyttävää. Parilla laivalla vierailleet henkilöstömme jäsenet ovat todistaneet samaa. Konemiehet ovat heti samalla aaltopituudella eri laivojen konemiesten kanssa. Suojaus- ja tarkastusjoukkueet pääsevät alta aikayksikön käyntiin välineistön ja toimintamallien vertailussa. Samoin käy kaikilla muilla joukkueilla. Yhteistä puhuttavaa on vaikka kuinka.

Saksalaisen pastorin kanssa huomasimme, että työmme ilot, surut ja haasteet ovat hämmästyttävän samanlaisia. Miehen luonne ja miesvoittoisen seurakunnan kohtaaminen on aivan samanlaista suomalaisella ja saksalaisella maaperällä. Hartaustoiminta ja siihen suhtautuminen ei käytännössä eroa yhtään alustemme välillä. Laivaston hierarkiassa papin paikan löytyminen niin miehistön, aliupseeriston kuin upseerien keskuudessa tuottaa päänvaivaa pastorista riippumatta. Työn antoisuudesta ja missioiden opettavaisuudesta juteltaessa kummatkin täydensivät toistensa ajatuksia hyväksyvästi nyökkäillen.

Minä sain kollegalta hyvää materiaalia muun muassa kotiutumisoppituntia ajatellen. Lisäksi sain muistitikulleni jotain materiaalia, jota en ole vielä tarkastanut loppuun asti. Hän puolestaan katseli haltioituneena kirkollisen työn välineistöämme. Pyysi saada valokuvia itselleen, jotta voi käyttää niitä vipuvartena puhuakseen itselleenkin siniset stolat.

Kohteliaisuus kuulunee aina asiaan, mutta uskon, että myös hän oli vilpitön iloitessaan tapaamisestamme. Hän piti kohtaamistamme erinomaisena alkuna missiolleen. Minulle hetki hänen seurassaan jätti oikein hyvän maun Djiboutin viimeiseen päivään.

 

Päivän sana: Durkki

Laivan sisäkansi. Samalla tavalla kuin täkki on ulkokansien pinta, durkki tarkoittaa sisätiloissa olevaa kantta – eli sama kuin talossa lattia.