Keula osoittaa kotia kohti. Illan pimetessä Pohjanmaa irrotti viimeistä kertaa Djiboutin satamasta ja aloitti purjehduksen Punaisen meren suuntaan. Olo on kovin vaikeasti määriteltävissä.

Havaitsen itsessäni innostusta kotiin palaamisesta. Operaatiota on yksi päivä jäljellä. Samalla innostuksen ohessa on ymmärrys siitä, että vielä tehdään kuukausi täysipainoista kotimatkaa ja operaation purkua. Hetken haikeus meinasi puskea päälle ilman mitään syytä. Vain siksi, että jäähyväisissä on aina jotain vaikuttavaa. Puolitoista vuotta sitten sanoin Tsadin jälkeen kohtalokkaan väärät sanat: ”Oli sellainen ’kerran elämässä’ –kokemus”. Nyt en sano, vaikka vahvasti on sellainen olo, että Djiboutiin tai Intian valtamerelle tuskin tulen enää palaamaan. Pikkuhiljaa sitä vain oppii, että koskaan ei voi tulevaa tietää.

Lähdön tuntua viimeisen Afrikka-irrotuksen myötä korosti mitaliparaati. Aamulla klo 8 oli jo todella lämmin, kun joukkomme kokoontui laiturille Pohjanmaan ja merikonttien väliin karuun mutta juhlavaan tilaisuuteen. Naapurimaa Etiopiasta olimme saaneet vieraaksi Suomen suurlähettilään. Suomessa paraateissa on kaksi puhevaihtoehtoa: kesäpuhe ja talvipuhe. Niiden ero on, että kesäpuhe kestää noin 10 minuuttia. Talvipuheen on parempi olla vain 5 minuuttia, että sotilaat eivät ehdi paleltua. Täällä oli otettava talvipuhe, mutta juurikin päinvastaisista syistä. Yllättävän kovasti ehti hikoilla niin lyhyessä ajassa.

Joukko on operaation aikana useampaankin kertaan muistellut rotaatiokoulutuksen erästä oppituntia hymy huulessa. Kouluttaja totesi: ”Jottei totuus unohtuisi, niin kerrataanpa, mitä varten tähän operaatioon olemme tulleet.” Power Point –esityksen diassa koko ruudun kokoinen mitali nousi alalaidasta keskelle kuvaa. Nyt on siis tavoite saavutettu.

Suoranaisesti en kyllä ole ajatellut ryhtyä tämän sorttisten mitalien keräilijäksi. Operaation anti henkilökohtaisesti on onneksi itselleni paljon suurempi kuin vain hieno mitali. Runsaasti hienoja kokemuksia, opittuja asioita ja muistoja on pankkiin kertynyt. On silti aina mukavaa, kun muodollisen tunnustuksen saa. Joukkomme on tehnyt hyvää työtä, joten rintaa saa röyhistää – mitalin kanssa tai ilman.

Blogi%20154.jpg

Mitalin takana on teksti ”Pro Pace Unum”. En ole teologisen tiedekunnan jälkeen latinankirjoja avannut, mutta veikkaisin, että ”yhdessä rauhan puolesta” tai jotain vastaavaa se voisi tarkoittaa.

 

Päivän sana: Täkki
Ulkokansi, eli mikä tahansa taivasalla oleva laivan kansipinta.