Ensiaputaidot ovat kullanarvoisia, jos tiukka paikka sattuu. Sotilasorganisaatioissa varaudutaan aina normaalia elämää tiukempiin tilanteisiin. Siksi papitkin kuuluvat muonavahvuuteen. Lähtökohtaisesti ei voida ajatella, että kaikki menee joko erinomaisesti - tai sitten pitää kutsua pappi paikalle. Välimuotojakin on.

Erilaisten taistelu- ja palontorjuntaharjoitusten lisäksi henkilöstön ensiaputaitoja koulutetaan. Aluksi ajattelin, että koulutus on ihan normaalia varusmiesajasta asti tuttua taistelutovereista huolen pitämistä ja tärkeimpien ensiaputaitojen harjoittelua. Onhan se toki sitäkin. Tänään varmistui, että koko koulutuksen jälkeen luvassa on taidoista todistuksena EA2-kurssin suorittaminen.

Laivamme lääkintähenkilökunta on ensiluokkaista. Lisäksi heiltä löytyy lisenssi käydä läpi SPR:n ensiapukurssien vaatimusten mukainen koulutus. Tämän päivän harjoituksessa taidettiin urakoida vielä vähän enemmänkin. En ainakaan vanhaksi jäänyttä EA2-korttiani aikoinaan hankkiessani tehnyt mitään samanlaisia harjoitteita.

En voi pistää puhtaasti laivan ja näiden seutujen lämpötilojen syyksi sitä hikimäärää, jonka tänään yhdessä parikymmenminuuttisessa harjoituksessa vuodatin. Laivan sokkeloissa voi sattua erilaisia haavereita. Harjoituspäivän ohjelmassa oli kuljettaa loukkaantunutta taistelutoveria paareilla paikasta toiseen. Väkipyörällä nostettiin tiukkaan nyyttiin pakattu äijä pienestä reiästä ylempään kerrokseen. Punttisalilla harjoiteltiin tajuttoman henkilön kuljettamista ilman apuvälineitä. Portaikossa samaa jatkettiin pystysuuntaisten siirtojen kanssa.

Tiukin setti oli kuitenkin kiva kuntorata kahden kerroksen portaissa ja sokkeloissa. Olin kiinni helikopteripaarien pääpuolessa, kun siistiin pakettiin laitettua palvelustoveria raahattiin kapeilla käytävillä. Olkapäät olivat tiukilla, kun käännöksissä oli punnerrettava paarit pystyyn tai portaikoissa oli liikuttava varovasti. Hikoilin kuin punttitreenissä kuunaan. Eikä kyytiläisenä ollut mikään vapaapainija vaan normaali suomalainen mies.

Olin kyllä mieluummin kantajana kuin kannettavana. Helikopteripaarit ovat niin tiukka paketti, että siinä on ihan puhtaasti kantajien vietävänä. Edes kädet eivät liiku, ja pääkin on pakattu remmeillä paikoilleen. Huonot olisivat housussa, kun katselisin pystyyn nostetuissa paareissa lähes pystysuoraan laskevien portaiden yläpäässä ja arvailisin mielessäni, lipsuuko kantajilla ote.

Hauskat ja opettavaiset olivat jälleen harjoitukset. Enää yksi opetuskerta taitaa olla jäljellä, jonka jälkeen olen sertifioitunut ensiavustaja. Hankalinta ensiavussa ei silti ole se, osaako asiat teoriassa. Koskaan en ole ollut niin tiukassa paikassa, että tietäisin, pysyykö pää kasassa, jos johonkin kunnon onnettomuuteen törmää. En mielelläni ottaisi asiasta selvää.

 

Päivän sana: Murtovesi

Suolaisen ja makean veden sekoitus. Itämeri lahtineen on meille lähin murtovesi. Tanskan salmet eristävät matalan Itämeren isosta Atlantista sen verran hyvin, että siihen laskevien jokien makea vesi pitää suolapitoisuuden selvästi pienempänä kuin valtamerissä.