Eilisiltana hiukset olivat hieman tahmeat, vaikka en riehunut hiki päässä lätkän kisakatsomossa. Luulen, että tukassa oli samppanjaa. Jääkiekon maailmanmestaruuden varmistuttua joku kokeista tyhjensi formulakuskien tavoin yhden pullon cocktail-katoksen kattoon. Kävelin myöhemmin sen kohdan alta, ja samppanjaa satoi niskaan. Luulen loppuikäni muistavani, missä olin, kun Suomi voitti maailmanmestaruuden vuonna 2011.

Aluksen satamaohjelmaan kuului cocktail-kutsut, joihin osallistui muun muassa Suomen suurlähettiläs ja espanjalainen amiraali. On erittäin harvinaista, että kolmen tähden amiraali vierailee tällä tavoin aluksella. Haluan uskoa, että syynä on miinalaiva Pohjanmaan hyvin suoritettu operaatio. Joka tapauksessa peräkannelle pystytetyn katoksen suojissa oli silmäätekeviä arvovieraita sekä koko laivan henkilöstö.

Viiden kuukauden kokemuksella olisi ollut yllätys, jos illan tarjoilut eivät olisi yllättäneet positiivisesti. Taas kokit esittivät taituruuttaan maistuvien cocktail-palojen ja onnistuneiden juomavalintojen myötä. Pikkuhiljaa pimenevässä illassa oli mukava jutustella uusien tuttavuuksien ja palvelustovereiden kanssa. Ilmapiiri oli vapautunut, rento ja hyväntuulinen. Kaikesta näki, että takana oli paljon hyviä kokemuksia ja edessä enää viikko purjehdusta kotisatamaan.

Illan huipentuma oli kuitenkin jääkiekko-ottelu. Peräkannelle oli viritelty videotykki ja valkokangas. Seurusteluosuuden hiljentyessä taustalla pyörineet operaatiosta kertovat kuvat vaihtuivat kisalähetykseen. Vieraat olivat myös tervetulleet seuraamaan ottelua, mutta tässä vaiheessa mielenkiinto jakaantui kansallisuuden mukaan kahtia. Espanjassa ei jääkiekolle anneta arvoa, mutta monet Espanjan suomalaiset jäivät seuraamaan illan peliä.

Pari ensimmäistä erää meni jännittäessä ja ratkaisuja odotellessa. Kun kolmannessa erässä maalihanat toden teolla avautuivat, en enää nähnyt tai kuullut ottelusta mitään. Seisaallaan hurjasti huutavat ja kannustavat merisotilaat peittivät jopa Mertarannan huutamisen. Sataman lähellä kulkevalla kadulla oli juuri hetki aikaisemmin ollut hallituksen talouspolitiikkaa vastustava mielenosoitus. Tiedä vaikka paikalliset olisivat epäilleet mielenilmauksen jatkuvan laivalla. Paikallisille oli kuitenkin hyvä kuvata tilannetta vertaamalla sitä siihen, kuinka Espanja viime kesänä voitti jalkapallon maailmanmestaruuden. Jäi hieno muisto tästä tilaisuudesta.

Myötätuulessa ollaan menty tämäkin päivä. Cadizista irrottamisen jälkeen tuuli on ollut voimakasta. Se on onneksi tullut erinomaisesta suunnasta. Perän takaa tulevat isot aallot pärskivät välillä kannelle. Korkeista aalloista huolimatta laiva liikkuu miellyttävästi. Se ikään kuin surffaa ja liukuu aallon päällä. Kallistelu on välillä voimakasta, mutta hyvin loivaliikkeistä. Keinuminen on hidasta ja laajaa. Matka etenee kuin itsestään. Sen verran laivaelämästä on oppinut, että ennen kuin kävin kannella ihastelemassa vaahtopäitä, tunsin aluksessa sisällä ollessa, miten liikkeet ovat aikaisemmasta poikkeavia. Näppituntuma kehittyy.

 

Päivän sana: Pilssi

Alimman turkkilevyn, eli sisäkannen, ja pohjan väliin jäävä alue. Pilssi on siis laivan alin kohta. Sinne kertyy tihkunutta tai tiivistynyttä vettä sekä koneista vuotavaa öljyä ynnä muita epäpuhtauksia. Pilssivesi pumpataan pilssipumpuilla pois. Luonnonsuojelullisista syistä sitä ei pumpata mereen vaan se tyhjennetään satamassa säiliöautoilla tai vastaavilla sille kuuluvaan paikkaan. Pilssirotta on ainakin Pohjanmaan tapauksessa kuvitteellinen olento, joka kuvaa ravintoketjussa kaikkein vähäisintä yksilöä. Kuulemma koulutuspurjehduksilla kadetit ovat sitäkin alempana.