Aluksella viestitellään muutamia tärkeitä asioita erilaisilla törähdyksillä ja vihellyksillä. Luullakseni virallinen nimitys näille äänille on hälytysmerkit, mutta pidän käyttämääni ilmausta aika kuvaavana. Jonkinlaisella summerilla soitetaan tai puosun pillillä vihelletään morseaakkosia, jotka tarkoittavat eri asioita. Minä olen luonnollisestikin aivan pihalla, koska en osaa morsetusta. Ja vaikka osaisinkin, en tiedä, mitä asiaa morsetettu kirjain tarkoittaa. Koulutuksessa ne käytiin läpi, mutta vesi ja hanhen selkä ovat nyt oikeat havainnollistusvälineet oppimistulokselleni. "Kun kuulette kolme peetä, toimitte seuraavalla tavalla..." En tajunnut edes, mihin asiayhteyteen tuollainen lause kuuluu.

Nyt olen kaivanut käsiini merimiesten Raamatun, eli laivapalvelusoppaan. Alla ovat morseaakkoset.

     A .-     P .--.
     B -...   Q --.-   
     C -.-.   R .-.  
     D -..    S ...  
     E .      T -
     F ..-.   U ..-  
     G --.    V ...-   
     H ....   W .--    
     I ..      X -..-
     J .---   Y -.--
     K -.-    Z --..
     L .-..   Å .--.-
     M --     Ä .-.-
     N -.     Ö ---.
     O ---

Opas sanoo, että esimerkiksi palontorjunta hälytetään morsettamalla E-kirjainta 10-20 sekuntia. Pelastushälytys on puolestaan kolme O-kirjainta, jotka soitetaan 2 sekunnin välein. Vauriontorjuntaa merkitsee viisi A-kirjainta yhden sekunnin välein. Lista jatkuu samaan tyyliin.

Aluksi ajattelin selviäväni hommasta helpolla. Laivan jakokirjassa pastorin tehtävät eri hälytyksissä ovat aina samat. Mikä tahansa hälytys tuleekin, pappi pistetään pois jaloista pyörimästä upseerimessiin. Laivakokemukseni huomioon ottaen erittäin fiksu ratkaisu.

Tällä kaavalla ei silti selviä kaikista tilanteista. Myös käskynjaot ilmoitetaan jollain morseaakkosella. Epäilisin, että se on tämä oppaassa sanottu järjestäytymismerkki, eli X-kirjain, joka soitetaan tilanteesta riipuen 1-3 kertaa. Kun muut ovat muodossa peräkannella, voimistuu skönäreitten ja pastorin tietotaitoero, jos pappi ohjeiden kuulemisen sijaan pelaa golfia Nintendo Wiillä ja ihmettelee, miksei ketään muuta näy messissä.

Erityisen kohtalokas väärinymmärrys voisi tapahtua, jos vaikka hai puraisee reiän alukseen ja laiva täytyy jättää. (Vieressä hönkivä oikolukija huomautti, että skenaario on äärimmäisen epätodennäköinen.) Joka tapauksessa muiden kiivetessä pelastuslauttoihin olisi messissä askaroiva pappi tehnyt viimeisen virhearviointinsa.

Onnekseni hälytysmerkit ovat toistaiseksi saaneet aina seurakseen suullisen tarkennuksen. Esimerkiksi palohälytysharjoituksissa merkin antamisen jälkeen on kuulutettu, missä kuviteltu palo on. Niinpä minä olen tiennyt toimia palohälytyksen vaatimalla tavalla, ja osannut kirmata oikeaan suuntaan.

Merkkivihellyksistä yhden olen oppinut varmasti, koska se on niin hauska: "väräjävä P". Tämä on suullista käskyä osoittava merkki, joka puhalletaan kaiutinjärjestelmään puosun pillillä. P-kirjainhan on piste-viiva-viiva-piste. Väräjävä P tarkoittaa sitä, että jälkimmäinen viiva soitetaan aaltoilevana tai värisevänä. Pillin ääni on normaalisti suora, mutta puhaltajan on osattava soittaa toinen viiva äänellä, jonka kaltainen tulee erotuomarin pillistä. Homma ei ole ihan yksinkertainen. Rotaatiokoulutuksen aikana kaikki puhallukset eivät menneet ihan nappiin, enkä ole itse asiassa kuullut ensimmäistäkään väräjävää peetä tämän varsinaisen mission kuluessa. Itse en ole moista suoritusta vielä yrittänyt.

 

Päivän sana: Jakokirja

Jakokirja on yksi aluksen miehistölle tarpeellisimmista asiakirjoista. Siinä kerrotaan jokaisen merisotilaan paikka ja tehtävä eri tilanteissa. Jakokirjasta voin lukea, missä on minun majoituspaikkani, mihin vahtiin ja messiin kuulun, minne menen palohälytysharjoituksessa, mihin pelastuslauttaan minut on sijoitettu ja niin edelleen.