Muutama päivä ollaan kuljettu kohti pohjoista. Kelit ovat selvästi viilentyneet. Tänään peräkannella oli melkein viileä shortseissa ja t-paidassa. Punaisen meren pärskeet ovat niin suolaisia, että peräkannen ilmastointikontin seinään tiivistynyt valkoinen massa näyttää lähes kuuralta. Ihan niin viileää ei sentään ole. Laivan sisällä ilma on muuttunut kuitenkin selvästi raikkaammaksi. Yhä useampi kävelee vastaan pitkissä housuissa. Kun kaikki ympärillä viilenee edes asteen tai pari – ilma, tuuli ja merivesi – ilmastointilaitteet toimivat selvästi tehokkaammin. Kontissa pitää taas laittaa pyyhe puhallusaukon eteen, että ei käy viima.

Toisaalta lämpötila on edelleen suomalaisissa hellelukemissa. Merkitystä on vain sillä, että lämpötila on laskenut. Kyllähän suomalainen kesäyökin tuntuu viileältä, vaikka lämpötila on enemmän kuin kevään ensimmäisinä aurinkoisina päivinä. Ne vain tuntuvat niin lämpimiltä, kun takana on kylmä talvi. Efekti on ihan sama kuin uimahallin vakiolämpöisissä suihkuissa. Saunan jälkeen ne tuntuvat viileiltä, uima-altaan jälkeen lämpimiltä.

Minun tapauksessani viileää oloa on lisännyt puolikuntoinen olo. Pari päivää sitten kirjoittelin keinutuksen aiheuttamasta väsymyksestä. Kyse ei tainnutkaan olla puhtaasti siitä. Viikon ajan olen saanut itseäni niskasta kiinni ja tekemään pientä aamun aerobista liikuntaa, jotta paino pysyisi vähän kurissa. Eilen ihmettelin, kuinka kymmenen minuutin reippaan juoksumattokävelyn jälkeen alkoi tulla suorastaan oksettava olo. Silloin keli oli tasaantunut lähes nykyiseen junakyytiin. Päivän mittaan tajusin, että joku kevätflunssa tai vastaava on päällä. Väsymystä ja heikotusta on ollut muutamalla muullakin ilmassa.

Mukava, kun kelit muuttuvat inhimillisemmiksi. Jos katsotaan vain sellaisia lepohetkiä, jolloin on voinut maata auringossa, niin silloin kuumuus on ollut oikein mukavaa. Mutta jos on yrittänyt tehdä yhtään mitään, on aina ollut tukalaa. Tänään saunan lauteilla mietittiin Suomen viileyttä – eikä keksitty siitä yhtään huonoa puolta. Toivottavasti sama mieli on silloinkin, jos sattuu kesälomalla satamaan viikon putkeen.

 

Päivän sana: Upseerin pieru

Sana ei liity erityisesti laivastoon. Täällä kuulin sen vain ensimmäisen kerran, joten esittelen siksi. Ja liittyy se jollain tavalla näihin kirjoittamiini ilmastoasioihin. Kyseessä on WC:n ilmanraikastinsuihke.