Välimeri ei todellakaan ole mikään välipala. Oudolla tavalla kartassa kauempana olevat asiat vain tuppaavat kutistumaan. Tarkemmin kun asiaa tutkailee, purjehdusmatka Helsingistä Espanjaan on suunnilleen saman pituinen kuin Espanjasta Kyprokselle.

Afrikka se vasta kaukana onkin, joten siksi siitä on helppo puhua yhtenä kimpaleena tyyliin: ”Siellä Afrikassa ihmiset ovat sellaisia ja tällaisia”. Ikään kuin Afrikka olisi niin pieni, että se on kaikkialta samanlainen. Suomesta Afrikan pohjoisosiin on noin 3500 km. Afrikan pohjoisosasta sen eteläkärkeen on tuplasti matkaa, eli noin 7000 km. Pelkästään pieneltä näyttävällä Somalialla on 3000 km rantaviivaa.

Blogi%20052.jpg

Välimerellä tuli otettua klassikkokuva ”laiva auringonlaskussa”. Ei taida jäädä reissun viimeiseksi. Tätä kyseistä laivaa tultiin oikein kuulutuksen kera katselemaan kannelle. Kyseessä on 370 metriä pitkä konttialus. Ei mikään pikkupurtilo.

Malagasta purjehdimme Kyproksen Larnakaan. Espanjan tavoin Kyproksella on suomalaisia turistipappeja ja kanttoreita. Aurinkorannikon johtavan turistipapin tapasin hänen laivavierailunsa yhteydessä. Larnakassa minulla oli suuri ilo nauttia suuremmasta suomalaisjoukosta. Turistipapin, turistikanttorin ja heidän ystävänsä seurassa sain nauttia erinomaisen perehdyttävästä kaupunkikierroksesta. Sain hyvät vihjeet ja hyvää seuraa ruokapaikkoihin, ja pääsin myös tutustumaan suomalaisen seurakunnan toimitiloihin paikallisessa kirkossa. Liikkuminen ja operoiminen oli kivutonta, kun oli opas, joka hallitsi paikallisen kreikankielen ja vasemmanpuolisen liikenteen. Jos Kyproksen kolmikko sattuu blogia lukemaan, niin lämmin kiitos vielä kerran teille!

Blogi%20056.jpg

Larnakassa on yksi muslimimaailman tärkeimmistä pyhiinvaelluskohteista. Flamingojen muuttomatkojen välipysähdyspaikkana toimivan suolajärven päässä on moskeija. Se on pystytetty profeetta Mohammedin tädin hautapaikalle. Rakennus ei ole enää aktiivikäytössä vaan lähinnä pyhiinvaeltajien ja turistien mielenkiinnon kohteena. En aikaisemmin ollut moskeijassa käynytkään.

Blogi%20057.jpg

Kristinusko on Kyproksessa juurillaan. Paavalin lähetysmatkoista voi lukea Apostolien teoista. Perimätieto kertoo, että Jeesuksen kuolleista herättämä Lasarus olisi myöhemmin päätynyt Larnakan piispaksi. Tässä oletettu Lasaruksen hauta Pyhän Lasaruksen kirkon kryptassa.

Suomalainen tukijoukkomme oli järjestänyt meille vielä opastettuja kiertokävelyitä. Niissä tutustuin saaren historiaan ja kulttuuriin. Vaikken koskaan ole ollut historiasta kiinnostunut, oli täysin uudessa maassa avartavaa kuulla menneistä asioista. Sillä tavoin sain jonkinlaisen käsityksen, mihin olen oikein tullut.

Blogi%20058.jpg

Erityisen hauskaa oli käydä katsomassa paikallisia käsityöläisiä. Savenvalaja pyöräytti alle neljässä minuutissa perinteisen viinikarahvin.

Blogi%20059.jpg

Miehiämme huvitti erityisesti terästyöläinen, joka oli saanut juuri valmiiksi valtavan kokoiset pontikkapannut.

 

Päivän sana: Luotsi

Olen aikaisemmin kuullut luotsiveneestä. Hajanaisten palasten perusteella olen kuvitellut sen tarkoittavan venettä, joka ohjaa laivan oikeaa reittiä satamaan. Luotsi on samoissa arvailuissa ollut venettä kuljettava henkilö. Ei näin. Luotsivene tuo luotsin alukselle. Satamissa ja kanavissa paikallinen merenkulkija tulee laivan ohjaamoon ja pitää huolen siitä, että sen vesialueen kulkureittejä, sääntöjä ja rajoituksia noudatetaan. Joskus luotsia tarvitaan niinkin pitkän ajan, että välillä miestä vaihdetaan.