Kiireisen ihmisen voi joskus kuulla voihkaisevan toiveen, että viikossa olisi enemmän päiviä ja päivässä enemmän tunteja. Jälkimmäinen toive toteutuu täällä toisinaan.

Kansainvälisissä merivoimien harjoituksissa käytetään selvyyden vuoksi Greenwichin aikaa. Tällöin kaikilla harjoituksiin osallistuvilla aluksilla on käytössään sama aika, vaikka ne olisivat eri aikavyöhykkeillä. Meidän laivallamme käytetään tässä missiossa kunkin aikavyöhykkeen kellonaikaa.

Menomatkalla pyöräytimme kelloja yhden tunnin taaksepäin, kun kiersimme Eurooppaa. Välimerellä kello kääntyi takaisin Suomen aikaan, ja siirtyi yhden tunnin eteenpäin operaatioaluetta lähestyessämme. Afrikan lähivesillä olemme kulkeneet pariin otteeseen jo aikavyöhykkeen rajan yli edestakaisin.

Kellojen kääntäminen kesäaikaan ja takaisin tapahtuu Suomessa aina pikkutunneilla. Meillä kello on siirtynyt illalla jossain klo 16-22 välillä. Kaiuttimista kuuluu ilmoitus, että kellonaika muuttuu. Toisinaan päivästä lohkeaa tunti pois. Toisinaan saa tunnin lisää. Vahtijärjestelmässä se tietenkin tarkoittaa, että työvuoron tai lepovuoron pituus muuttuu toivottuun tai vähemmän toivottuun suuntaan.

Laivan sisällä ajankulku menettää nopeasti merkityksensä. On sinällään ihan sama, onko kello saman verran kuin horisontissa siintävässä rannassa tai lähettyvillä purjehtivassa aluksessa. Satamiin mentäessä on kuitenkin kiva, että viisarit ovat itsellä samassa asennossa kuin paikallisissa kaupoissa ja ruokapaikoissa.

Blogi%20062.jpg

Vasemmanpuoleista kelloa siirretään, kun aika on. Oikealla olevaa käsitellään varovaisesti. Messin kellon soittaminen tarkoittaa virvoitusjuomakierrosta kilauttajan laskuun kaikille messissä sillä hetkellä oleville. Messissä olemiseksi lasketaan se, että jalka on oven sisäpuolella. Kellon kaiku laivan onkaloissa on ilmeisen pitkä, koska kilautuksen jälkeen lokki jos toinen tunkee räpylänsä oven raosta. Eikä siinä auta itku markkinoilla. Sääntö menee niin kuin pesäpallossa: juoksijan etu.

 

Päivän sana: Delta-aika

Keskuksen seinällä on kaksi isoa kelloa, joista toisen alla lukee ”Bravo” ja toisen ”Delta”. Selitys on varsin yksinkertainen – kun sen lopulta pään raapimisen jälkeen kysyin. Greenwichin aikavyöhyke, eli nollameridiaani on Z eli Zulu. +1 aikavyöhyke on A eli Alfa. Suomen aikavyöhyke +2 on B eli Bravo. Tällä tavoin aakkosten kansainvälisillä nimilyhenteillä jatketaan maapallon ympäri. 1900B tarkoittaa siis kello seitsemää Suomen aikavyöhykkeellä. Afrikan sarvessa eletään Delta-aikaa.