Väittävät, ettei Tansaniaan kannata mennä, jos ei käy Sansibarilla. Jonkinlaista paratiisisaaren mainetta Freddie Mercuryn syntymäpaikka näet kantaa. Pohjanmaa ei ole turistiristeilyllä, joten satamissa huolletaan henkilöstöä sen mukaan kuin laivan huoltaminen sallii. Ruokatäydennykset ja muu satamassa tapahtuvat palvelus antoivat löysää sen verran, että pari ryhmää onnistui pistäytymään parin tunnin lauttamatkan päässä pääkaupungista sijaitsevalla saarella. Perillä ehti olla vain muutaman tunnin, joten mitään kokonaiskuvaa ei todellakaan saanut muodostettua.

Blogi%20125.jpg

Blogi%20126.jpg

Blogi%20127.jpg

Lähtö tapahtui aamuhämärissä. Paikalliset kalastajat olivat täydessä työn touhussa. Jos ei tietäisi kyseessä olevan ihan totisen työn, voisi kauniista maisemista erehtyä luulemaan uurastusta jotenkin romanttiseksi elämykseksi.

Blogi%20128.jpg

Lauttamatkan jälkeen edessä avautui kuvankaunis ranta. Muitta mutkitta saarelle ei kuitenkaan kirmattu. Joku kuvasi Sansibaria Tansanian Ahvenanmaaksi. Pieni yllätys oli jumittua passitarkastukseen ja maahantulokorttien täyttämiseen, vaikka saman maan sisällä oltiin.

Blogi%20128b.jpg

Blogi%20130.jpg

Sansibar on vahva turistikeskittymä. Saarella erilaiset ohjelmatoimistot tarjoavat monenlaista puuhaa. Voisi lähteä paikallisten kalastajien kanssa kokeilemaan kalaonneaan tai kiertämään mausteista tutun maan plantaaseja. Minua kiinnosti nähdä paratiisisaaren luontoa. Tai siis kaunista merta. Päätin käväistä snorklaamassa. Järjestelmäkamera + minigrip pussi ei kuulostanut hyvältä idealta, joten en saanut vedenalaisia kuvia. Kauniita olivat korallit ja kalat, vaikka aavistuksen petyinkin. Odotin vielä suurempaa väriloistoa. Joku valistikin minua kertomalla, että korallit alkavat hehkua kauneimmin hämärässä.

Snorklauspaikan lähellä oli hiekkasärkkä. Siis pieni alue pelkkää hiekkaa. Se oli varsin kuvauksellinen. Vesi oli lämmintä.

Blogi%20131.jpg

Blogi%20132.jpg

Sansibarilla hallitaan itseironia yhdistettynä nöyryyteen meren suuruuden äärellä. Fifty-fifty ei suoranaisesti herätä luottamusta aluksen sen paremmin kuin miehistönkään suoritusvarmuuteen. Snorklausporukkamme vene ”inshallah” oli vielä arveluttavampi. Kauniisti sanottuna kyseinen arabiankielinen ilmaus voitaisiin kääntää ”Jos Herra suo” tai "Herran haltuun". Ajatus itsessään on  kaunis ja kristillinen. Käytännössä siitä vain tulee ensimmäiseksi mieleen vastuun siirtäminen, jolloin hyvä suomennos voisi olla ”Se on ihan Herrassaan, miten tässä käy”.

Blogi%20133.jpg

Paluulautta selvisi liikkeelle viimeisillä minuuteilla. Joku hinaaja näytti juuri kiskovan pohjatulppaa irti.

 

Päivän sana: Byssa

Keittiö tai keittokomero messin yhteydessä. (Ei siis laivan iso keittiö). Pentteri on mielestäni jo ihan riittävän erilainen sana keittiölle. Kaiken varalta merimiehet ovat kehittäneet toisenkin version.