Viimeisimmällä Djiboutin käynnillä satamassa olivat laituripaikat sen verran vähissä, että kiinnitimme aluksen portugalilaisen sotalaivan kylkeen. Päivän ajan Pohjanmaa oli kiinni laiturissa. Sitten Vasco da Gama saapui, jolloin Pohjanmaa irrotti hetkeksi ja se kiinnitettiin isomman laivan kylkeen.

Kiinnityksen ajan minä satuin olemaan maissa. Olin toimittamassa asiaa kaupungilla ja takaisin ajellessani portugalilainen alus oli kiinnittämässä. Oletin, että Pohjanmaa oli myös jo kiinni, mutta kun sitä ei näkynyt ison fregatin takaa, täytyi asiaa kysyä. Huikkasin kannella seisoville merisotilaille tervehdyksen englanniksi. Paikalla oli 5-7 hengen ryhmä, joka katseli toisiaan. Sitten yksi miehistä huusi jotain laivan sisään, josta saapui paikalle englantia puhuva mies. Jo menomatkalla Malagassa opittu asia piti edelleen kutinsa. Espanja ja portugali muodostavat niin suuren kielialueen, että mitään pakottavaa tarvetta ei ilmeisesti englannin opiskeluun koeta. Asia kuitenkin selvisi, kun tiedustelin, löytyykö suomalainen alus fregatin takaa ja kuinka sinne pääsee. Minut ohjattiin laivan läpi Pohjanmaalle.

Seuraavana päivänä tuli mahdollisuus tutustua suuremman kokoluokan sotakoneeseen. Noin parinkymmenen hengen ryhmämme sai yllättävän seikkaperäisen ja pari tuntia kestävän kierroksen. Yllättävintä oli lupa kuvata missä vain ja mitä vain. Itselläni ei tietysti ollut kameraa mukana, kun oletin, että sitä katsottaisiin pahasti kieroon. Jopa laivan taistelukeskusta sai valokuvata aivan vapaasti.

Olihan Vasco da Gama sentään kymmenen vuotta nuorempi kuin Pohjanmaa mutta silti yli 20-vuotias. Ikä ei käytävien pinnoissa näkynyt. Konehuonekin oli kuin leikkaussali. Tai sitten meitä kierrätettiin vain hienosti siivotuilla alueilla. Epäilystä ei kuitenkaan jäänyt siitä, että tilaa tuon kokoisessa aluksessa on kivasti. Useissa kohteissa oli moninkertaisesti lääniä ja miehistöä. Avaruudesta voi olla hieman kateellinenkin, mutta toisaalta tuntui aika hyvältä huomata, että yhden suomalaisen panos hoidettiin 5-7 portugalilaisella. Sen verran saa aina rintaansa röyhistää. Eikä koko aina merkitse kaikkea. Vanhempi aluksemme oli monilta varusteluiltaan parempi ja nykyaikaisempi kuin Vasco da Gama. Helikopteria meillä ei ole, mutta kokkeja on sentään kolminkertainen määrä.

 

Päivän sana: Beer Call

Laivastojen tapa on sotaharjoituksissa tai vastaavissa kokoontumisajoissa kutsua toisten laivojen miehistöjä vapaamuotoisiin illanviettoihin. Portugalilaiset kutsuivat meidän päällystöämme virvokkeille ja pikkunaposteltavalle fregattinsa peräkannelle. Idea on mennä arkisissa asuissa juttelemaan niitä näitä. Minä seisoin reilun tunnin suunnilleen samoilla jalansijoilla jutellen Vasco da Gaman sukellusvenetorjunnasta vastaavan upseerin kanssa. Onneksi hän totesi, ettei juuri sillä erityiskoulutuksella ole paljon käyttöä. Muuten merirosvot olisivat kyllä liian hyvin varustautuneita.