Tänään tartun aika arkaluontoiseen aiheeseen. Toivon, ettei yksikään joukkomme perheenisä joudu tästä liemeen kotiin palattuaan. Todistettavasti näet voidaan sanoa, että joka mies (ja nainen) tarttuu imuriin, moppiin ja rättiin kerran päivässä. Huomattavasti useammin siis kuin normaalisti kotioloissa.

Hupa eli huoltoaluepalvelus kuuluu laivan päivittäiseen rutiiniin. Koko laiva on jaettu huoltoalueisiin. Kullakin alueella ovat tietyt nimetyt henkilöt, jotka pitävät huolen siitä, että laiva on puhdas ja siisti. Normaalitilanteessa aina ennen päivällistä on päiväohjelmasta varattu 45 minuuttia siivousta varten. Siinä vaiheessa minä kipitän upseerimessiin, johon minut on nimetty yhdeksi siivoojista. Pinnat pyyhitään, lattiat imuroidaan ja muutenkin pistetään järjestys kuntoon. Muualla mopit heiluvat portaikoissa, kansilla, käytävillä, vessoissa ja suihkuissa.

Koululaivalla laivan siisteydestä suurelta osin ovat vastanneet koulutettavat, eli kadetit ja varusmiehet. Sellaisia ei ole nyt matkassa, mutta laivan on silti oltava puhdas. Elämä menisi aika sietämättömäksi, jos ahdas yhteisö olisi vielä likainen ja epähygieeninen. Ei siis auta muu kuin ottaa rätit kiltisti kauniiseen käteen.

Koulutusjaksolla muun muassa puosut opettivat moppien, imuliinojen ja pesuaineiden oikeaa käyttöä. Tulipa pölynimurin sielunelämäkin selväsi, ainakin pölypussin vaihtamisen osalta. Toki aina voisi yrittää lusmuta hommista, vaikka omaan konttiin sulkeutumalla, mutta itsellä ei ainakaan kantti kestä, kun jopa päällikkö – jota kukaan ei moiseen tehtävään voi velvoittaa – heiluu usein rätin kanssa pintoja puhdistelemassa.

Kuvamateriaalia huoltoaluepalveluksesta ei ole tullut hommattua. Sovitaan vaikka niin, etten ole voinut ottaa kuvia, koska olen niin ahkerasti aina siivonnut.

 

Päivän sana ja merimiesuskomus: Pollareilla ei saa istua.

Pollari tarkoittaa sitä ”tolppaa”, johon laivaköydet kiinnitetään. Pollari löytyy kummastakin päästä köyttä: niin laivasta kuin laiturista. Merimiesten mukaan pollareilla istuminen tuo huonoa onnea. En tiedä, mikä on uskomuksen syynä. Liekö joku joskus satuttanut itsensä, jos laiva on kovassa tuulessa kallistellessaan kiristänyt ja löysyttänyt käysiä. Varmaa toki on, että pollareilla istuminen tuo huonoa onnea sille laivanvarustajalle, jonka työntekijät vain istuskelevat, kun pitäisi tehdä töitä.

Blogi%20034.jpg

Bongaa kuvasta pollarit laivasta ja laiturilta. Lisäpisteitä edellisistä päivän sanoista klyyssi ja elämän lanka.