Kävin vaa’alla edellisen kerran kuukausi sitten. Lukema oli 86,8 kg. Tänään hyppäsin puntariin hieman arkailevin mielin. Pidin näet joku aika sitten päälläni märkäpukua, ja se ei kyllä millään muotoa hellinyt vartaloani. Tiukka neopreenipuku puristi kaikki vähäisetkin lihaksen kasaan ja paine purkautui kamalan kokoisena pallona mahan kohdalle. Vedessä moinen profiili on varmasti virtaviivainen, mutta en silti tunnusta, että sikarin mallinen kroppa olisi ollut tavoitteeni.

Kuukaudessa painoa oli tullut lisää 200 grammaa. Rohkenen ajatella, että elimistön kokonaispainoon ei ole tullut yhtään lisää, koska tällä erää jalassani oli pitkät housut. Viimeksi oli shortsit.

Aluksen koko henkilökunta punnitaan kuukausittain. Kyseessä ei ole mikään sanktioihin tai palkitsemisiin johtava tutkimus. Kokkien notkuvat pitopöydät ja erinomaisen ruuan aiheuttamat tahattomat ahmimisreaktiot ovat innoittaneet tekemään kartoitusta siitä, mihin suuntaan laivan yhteinen painoindeksi on kehittymässä. Yllättävän moni on sanonut, että paino on pysynyt ennallaan tai jopa laskenut. Säännöllinen ruokavalio taitaa pitää aineenvaihdunnan kohdallaan. Vaikka työtehtävät harvoin vaativat tiukkoja fyysisiä ponnistuksia, neljän tunnin työvuorot kaikkina vuorokauden aikoina kuluttavat energiaa. Lisäksi laivan keinuminen tavalla saa aikaan sen, että elimistö on astetta suuremassa valmiudessa koko ajan.

Minä en omalta kohdaltani usko, että ennallaan säilynyt painoni olisi kaikeasta huolimatta viimeinen totuus ja hyvä asia. Olen ollut laiska urheilija ja kohtalaisen huono nestetankkaaja. Epäilen, että maha on kauniisti pyöristynyt ja nestettä on puolestaan lihaksistosta hävinnyt. Vaaka ei tätä olomuodon muutosta tajua, vaan yksinkertaisessa uskossaan kertoo, että paino pysyy ennallaan. Kotisuomessa karu totuus sitten lopulta paljastuu, kun neste löytää tiensä jälleen lihaasoluihin.

 

Päivän sana: Ränkylä

Paikallinen rahayksikkö. Maavoimien rauhanturvaajat ovat käyttäneet paikallisista ihmisistä nimitystä ”kähtävä”. Ränkylä ei ole ollut minulle aikaisemmin tuttu ilmaus, mutta se on kähtävän sukulaissana. Ei tarvitse aina yrittää lausua jotain pitkää ”Djiboutin frangi” -sanaa tai muistella, mikä se yksikkö nyt olikaan. Ränkylä on ränkylä.