Tänään olen kuullut uutisia, kuinka kotipaikkakunnalla tutut nuoret ovat käyneet heittämässä jo talviturkin järvessä. Henkilökohtaisesti olen kyllä sitä mieltä, että parin metrin levyinen sula railo rannassa lasketaan lähinnä avannoksi. Meriitti talviturkin heittämisestä on siis aavistuksen kyseenalainen. Joka tapauksessa lämpötilat ovat hätyytelleet jopa 20 astetta. Siskokin kaivoi jo moottoripyörän esille talvivarastoista. Siellä taitaa uhkaavasti olla kesä tulossa.

Asiaa ei täältä käsin oikein tajua. Lähtö operaatioon tapahtui korkeiden hankien ja paukkuvien pakkasten keskeltä. Parin viikon purjehtimisen jälkeen kotisuomen pakkaset unohtuivat. Palvelusvapailla tuli pieni päivitys tilanteeseen. Siitä huolimatta Suomen aika on minun mielessäni pysähtynyt. Kodin olosuhteet eivät päivity normaalia vauhtia, koska nykyaikaisesta yhteydenpidosta huolimatta muutosta ei ole näkemässä ja kokemassa. Käy niin kuin harvoin nähtyjen sukulaisten kohdalla. Heitä tavatessa yllättyy, kun lapset ovat kasvaneet tai vanhusten tukat harmaantuneet. Totta kai elämä etenee niin, mutta sitä vain ei tajua, kun ei ole vieressä seuraamassa.

Uutiset kotimaan keväisistä tai suorastaan kesäisistä lämmöistä muistuttivat taas mieleen, ettei auta kuvitella palaavansa samaan todellisuuteen, josta lähti. Ymmärrystä sotketaan lisää parin kolmen viikon päästä. Olemme katselleet täällä Taistelulaiva-sarjaa. Parissa viimeisimmäksi esitetyssä jaksossa Pohjanmaa on paluumatkalla Välimereltä kesäkuun alussa. Pohjanmeri näyttää aika hyiseltä. Merisotilaat ovat pitkähihaisissa ja –lahkeisissa vaatteissa kannella. Purjehtimalla kotiutuva joukkomme taitaa jopa ilahtua Suomen lämmöistä Itämerellä värjöteltyään. Lento Djiboutista kotiin olisi selvä siirtyminen lämpimästä kylmään. Nyt etukäteisarvailuja harrastaakseni ounastelen, että Upinniemessä kelit tuntuvat loppujen lopuksi aika lämpimiltä. Mutta mukavahan se niin päin on.

Hyvää ja siunattua pääsiäistä blogin lukijoille!

 

Päivän sana: Peräpeili

Laivan perän pysty seinä. Lanteet ja ryntäät ovat hyvin selvästi tulleet ihmisen anatomiasta laivasanastoon. Tämän sanan historiaa en tiedä, mutta veikkaukseni on, että tällä erää suunta on ollut päinvastoin. Epäilen, että laivassa käytetty nimitys on saanut puhekielessä kunnian kuvata myös istumalihaksia.