Welfaretoiminta on aina jossain määrin kuulunut kriisinhallintajoukkojen pastorin toimenkuvaan. Laivalla asiat menevät hieman eri tavalla kuin perinteisemmissä rauhanturvaympäristöissä. Työhyvinvointia hoitavat niin monet tahot, että pappina en missään tapauksessa voi sanoa vastaavani siitä toiminnasta. Käytännössä NSE, eli maissa toimiva kansallinen tukijoukko, on porukka, joka osaa kertoa parhaiten esimerkiksi satamien vapaa-ajanviettomahdollisuuksista. Heillä on myös parhaat eväät järjestellä kyseisiä asioita. Laivan puolella päällikkö ja försti ovat henkilöitä, joilla on laivan ohjelma hyppysissään.

Pidän vain positiivisena, että pastorin työpanos ei ole pääasiassa welfare-toiminnan pyörittämistä. Henkinen hyvinvointi liittyy elimellisesti papin työnkuvaan, mutta täällä on niin paljon aktiivista ja omatoimista väkeä, että olisi suorastaan tyhy-toiminnan rajoittamista, jos pastori yrittäisi pitää kaikki langat omissa käsissään. Jollakin on kuitenkin hyvä olla käsitys kokonaiskuvasta. Siksipä toimin linkkinä ja viestinviejänä toimivaltaisten tahojen ja miehistön välillä.

Blogi%20060.jpg

Kysyin mahdollisuutta saada welfare-ilmoitustaulu laivalle. Sain kokonaisen seinän. Tarraliima on hauska keksintö. Spray-purkista liimaa laminoituun paperiin ja paperi seinään. Tilapäisemmät tuotteet kiinnitän perinteisesti teipillä. Kuvamaisemassa keidas pyrkii symbolisoimaan lepoa ja rentoutumista. Heijastuksista vapaata kuvakulmaa ei löytynyt. Pahoittelen.

Erilaiset kerhot kuuluvat ilmeisesti ainakin Pohjanmaan perinteisiin. Tällä reissulla kerhojen ideointi on ollut erittäin vilkasta. Yksikään kerho ei kuitenkaan ole vielä päässyt käynnistämään toimintaansa. Saa nähdä, kuinka moni jää vain ajatuksen asteelle. Seuraavassa ilmoitustaululla oleva kerhokavalkaadin esittely:

Ranskan kieli. Tervehtiminen, kuulumisten kysyminen ja kaljan tilaaminen sujuvalla ranskalla onnistuu kerhon jäseniltä ennen kuin ehtivät (tai osaavat) sanoa Au Revoir.

Krav Maga. Mission kesto riittää Krav Maga -kamppailulajin peruskurssin suorittamiseen, jos harjoituksia ehditään laivapalveluksen puitteissa pitää riittävästi.

Kuntonyrkkeily. Peräkannella tarjotaan reipasta kuntoilua ja iskujen vaihtoa ammattitaitoisessa ohjauksessa.

Pipe and Anchor. Gentlemen’s Smoking Club kokoontuu kannelle piippujen ja leppoisan jutustelun merkeissä päällään jotain valkoista.

Yhden tähden. Tähtinavigoinnista ja jaloviinoista kiinnostuneiden rauhanturvaajien kerho. Harjoitusmateriaalia laivalla on vain tähtinavigoinnin puolelta.

Valokuvaus. Erityisesti uuden järjestelmäkameran hankkineille suunnattu laitteistoon ja sen ominaisuuksiin tutustuttava kerho. (Minä olen heti mukana, jos kerho lähtee pyörimään.)

Yhteislaulu. Jumalanpalveluksissa laulun voimakkuudesta hämmästynyt pastori järjestää tilauksesta yhteislaulu-tuokioita, jos kansihartauksissa eivät laulavaiset ihmiset ole saaneet tarpeekseen.

Ahtaajat. Satamissa ja laivan grilli-illoissa ahtaajat kokoontuvat syömään kilon lihaa per nenä. (Kana ei ole lihaa.)

Kalastus. Idea lienee kaikille tuttu. Ollaan kuitenkin ympäristössä, jossa ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan.

Rumpukerho. Kerhon jäsenet ostavat satamista afrikkalaisia soittimia ja kokoontuvat peräkannelle jammailemaan.

 

Päivän merimiesuskomus: Laivaa kastettaessa samppanjapullon pitää särkyä ensimmäisellä yrittämällä.

Laivan epäonnisuus on sinetöity heti kättelyssä, jos laivan kastamiseen käytetty samppanjapullo ei säry ensimmäisellä yrityksellä. Titanic oli kuulemma alus, jonka kastetilaisuudessa jouduttiin harmillisesti ottamaan toinen yritys. Jonkun suomalaisvalmisteisen loistoristeilijän kanssa ei haluttu mitään jossitteluja. Insinöörit sijoittivat kastetilaisuudessa valtavan kokoisen pullon sellaisen vipuvarren päähän, että epävarmuustekijät oli varmasti suljettu pois.

Blogi%20053.jpg

Kuvassa upseerimessiin sijoitetun Pohjanmaan kastepullon maalliset jäännökset mahdollisimman hyvin uudelleen kasattuna.