Jätehuolto on laivalla hoidettava hyvin. Miinakannella majoituskontin alla muhiva banaaninkuori saa paljon ikävää aikaan. Keskellä merta tuskin tulisi muuta kuin hajuhaittoja, mutta satamaan saavuttaessa haisevat jätteet houkuttelevat paikalle vaikka minkälaisia pörisijöitä ja surraajia. Jotkut kärpäsistä kantavat ikäviä tauteja. Eikä poissuljettua ole sekään, että hyönteisten perässä tulisi joitakin hyönteisiä syöviä eläimiä, kuten hiiriä ja rottia. Veden ympäröimä elinympäristö on onneksi siinä määrin suojaava, että laiturilta laakonkia pitkin tuskin sentään jyrsijöitä syövät käärmeet luikertelevat. Maissa telttaillessa tällainenkin näkökulma olisi otettava huomioon.

Suomalaiseen tunnolliseen tyyliin kuuluu se, ettei jätteitä kipata mereen. En tiedä, harrastetaanko sitä kuinka yleisesti laivoissa, mutta meillä ei ainakaan. Tosin itse tein sen kerran tahattomasti. Jätteiden pakkaamisen tehostamiseksi virvoitusjuomatölkit on tapana lytistää ennen roskikseen heittämistä. Laivan kannella Colan nautittuani polkaisin totuttuun tapaan tölkin päälle. Liekö laiva keinunut vai aloittelevan merimiehen tasapaino pettänyt, mutta lopputulos oli todella näyttävä kaari reelingin yli. En varmasti onnistuisi toistamaan temppua, vaikka yrittäisin.

”Isossa roskiksessa” biojäte kyllä maatuu. Ruuanlaitossa kertynyt biojäte jauhetaan pieneksi, ja se päätyy kalanruuaksi parempiin suihin. Olenkin suunnitellut sellaista kerhoa, jossa toinen puoli kerholaisista istuu kannella syömässä kanaa ja muita grilliherkkuja. Samalla kun he viskovat luut ja muut tähteet toiselle puolelle laivaa, toinen puoli porukasta snorklaa laivan toisella sivulla ja kilpailee, kuka näkee ensimmäisen hain. Itseäni olen luonnollisesti kaavaillut mieluummin syömäriksi kuin syötiksi.

Laivassamme on erillinen jätekontti. Kaikki kertyvä jäte pakataan tuplasäkkeihin ja heitetään konttiin. Kun kontin ovi on kiinni, laitteet puhaltavat sisään otsonikaasua. Otsoni on tosi hyvä juttu korkealla ilmakehässä, jotta auringon uv-säteily pysyy kurissa. Elollisille olennoille se ei ole muilta osin terveellistä. Vaikka jätekontin otsoninsyöttö katkeaa oven avautuessa, ei jätepussia viskatessa kannata hengittää syvään. Otsonissa ei mikään elollinen viihdy.

Blogi%20036.jpg

Jätekontti. Ihan samalta tämä näyttää kuin esimerkiksi majoituskontit. Mutta onpahan kuva.

Satamassa jätekontti tyhjennetään tuttuun tapaan ketjussa pusseja kuljettaen. Laiturilta jätteet jatkavat kullekin satamalle tyypilliseen tapaan eteenpäin. Toivottavasti missään maassa ei ole tapana kipata satamaan tuotuja jätteitä mereen. Jäisi muuten suuhun turhan työn maku.

 

Päivän sana: Laakonki

Laiturilta laivaan vievät portaat. Ensimmäistä kertaa laivaan astuessani ihmettelin, miksi toisen laakonkimme portaat ovat profiililtaan puolipyöreät. Toisen maakravun kanssa arvuuttelimme, että se voisi johtua erilaisista laitureiden korkeuksista ja vuorovedestä. Laakonki ei ole aina samassa kulmassa. Pyöreä porras on jalan alla siitä huolimatta aina saman tuntuinen. Eihän tikapuissakaan ole väliä, missä kulmassa ne ovat. Pyöreä puola on pyöreä joka suunnasta.

Blogi%20038.jpg

Laakonki ja verkko, joka toimii turvavälineenä, jos joku ei tahdo kaiteiden välissä pysyä. Laakongin yläpäässä kunnon merisotilas tervehtii laivan perässä olevaa lippua sekä laivaan noustessa että siitä poistuessaan.