Operaation tehtävät kuljettivat Pohjanmaan Tansaniaan. Alus rantautui pääkaupunkiin Dar Es Salamiin. Muutaman päivän päivän huoltotauko mahdollisti kaupungilla pyörähtämisen, ja käytin sen pariin otteeseen hyödykseni.

Täysin määrittelemättömät ovat ne syyt, miksi joku ihminen tykästyy johonkin paikkaan ja vierastaa toista. Minä pidin ilman muuta uuden kaupungin näkemisestä, mutta jostain syystä en päässyt siihen oikein sisälle. Parin pikaisen visiitin aikana ei tokin mitään asiaa saa haltuun. Silti olo oli vieraampi kuin esimerkiksi Mombasassa.

Blogi%20118.jpg

Vertailu ei ole itsessään eduksi, mutta sorrun siihen nyt, koska Dar Es Salaam on aika lähellä Mombasaa. Kapungeissa on jotain samanlaista. Ilmasto oli kuuman kostea ja katukuvat muistuttivat toisiaan. Mutta Tansanian pääkaupunki on suunnilleen tuplasti isompi. Se on myös astetta länsimaisempi. Rakennustyyli vaikuttaa uudemmalta ja ihmisten pukeutuminen omaan silmään tutummalta. Ihmiset olivat ystävällisiä mutteivät niin välittömiä kuin Mombasassa.

Blogi%20119.jpg

Suomen suurlähettiläät ovat vierailleet aluksella useissa satamissa. Tansaniassa aivan erityisen hieno tilaisuus oli laskiaissunnuntaina toimitettu lyhyt jumalanpalvelus. Suurlähettiläs seurueineen oli mukana. Normaalisti kansihartaudet pidetään merellä, mutta tällä erää sunnuntai sattui lähtöpäiväksemme, joten tunti ennen köysien irrotusta kokoonnuimme keulakannelle. Suurlähettilään tiedonannossa Suomeen kansihartaus sai hyvää mainetta. Erityisen paljon kiiteltiin loppuvirsivalintaa. Virsi 501 ”Kuule, Isä taivaan” on melodialtaan hyvinkin tuttu kappale noilla leveysasteilla. Kyseinen kappale on Tansanian kansallislaulu – kuten myös Sambian sekä entinen Zimbabwen kansallislaulu. Lisäksi kappale on osa Etelä-Afrikan kansallislaulua. Kaikenkaikkiaan laulu on hyvin tunnettu ns. mustassa Afrikassa. Erinomaisen sopiva se on suomalaisten sanoitustensakin vuoksi.

Blogi%20120.jpg

Blogi%20121.jpg

Vuorovedestä aikaisemmin esittelemäni kuvat olivat Dar Es Salaamin satamasta. Taivaankappaleiden muitakin vaikutuksia päästiin ihailemaan. Satamavierailumme ajalle sattui päivä, jolloin kyseisessä pisteessä aurinko paistoi tasan zeniitistä. Kyllähän jokainen päivä noilla alueilla on sellainen, että voi sanoa auringon paistavan aivan taivaan laelta, mutta nyt tähtitiedekään ei jättänyt jossittelun varaa. Oli hupaisaa, kun alkoi etsiä tietyömerkistä varjoa. Ei löytynyt.

Blogi%20122.jpg

Blogi%20123.jpg

Blogi%20124.jpg

Mombasan tavoin erilaisia kauppakojuja löytyi tien varsilta paljon. Kaupungissa oli myös muutama ostoskeskus. Yhdessä ehdin pistäytyä. Vähän eri tyyppinen asettelu oli kuin Itäkeskuksessa tai Jumbossa. Hinnatkaan eivät olleet aivan samoja, mikä ei sinänsä haitannut. Tansania vaikuttaa olevan vähän edullisempi maa kuin Kenia. Tinkiminen ei vaatinut hurjia urheilusuorituksia. Lähtökohtaisesti tavoitteeksi riitti esimerkiksi 1/4 alennus. Ihan kivalta vaikutti kauppakeskuksen ympäristökin.

 

Päivän sana: Presti

Kauppalaivaston presti tunnetaan laivastossa paremmin sanalla "viisto". Jälleen on kyse kiinnitysköysien nimistä. Kertaus: Pitkä on perässä ja keulassa. Springi on keskilaivassa. Presti on niiden välissä.